Aanmaken artikelen (Onderhoud -> Artikelen)
Previous Topic  Next Topic

Onderhoud artikelen:

U zult nu als eerste artikelen willen invoeren. Hiervoor klikt u op het volgende icoontje , of via de sneltoets Ctrl+A.

U ziet nu het volgende scherm waarop artikelen kunnen worden ingevoerd of aangepast:

U ziet dat er al wat voorbeeldartikelen zijn ingevoerd. De artikelinformatie is in tabelvorm weergegeven (overigens kunt u via het programma ook instellen welke artikelinformatie u in deze tabel wilt zien).

U ziet de al ingevoerde artikelen gerangschikt op artikelnummer.

Door te klikken op één van de wit omlijnde tabbladen

die bovenaan uw scherm staan kunt u de artikelinformatie op diverse manieren gesorteerd of gegroepeerd op uw scherm krijgen. U kunt ook de sneltoetsen gebruiken die vermeld staan:  F2, F3, Shift F3 en F4.

Vlak onder elk tabblad ziet u een bijbehorende zoekfunctie staan.

U kunt op elk willekeurig moment de eerste paar cijfers of letters van bijvoorbeeld een artikelnummer of artikelomschrijving intypen die u wilt selecteren (u hoeft dus niet eerst achter het veld zoek artikelnummer: met de muis te klikken), de blauwe balk springt daar dan gelijk naar toe. Heeft u een fout gemaakt bij het intypen, dan kunt u deze verwijderen met de Backspace-toets.

Voert u  bijvoorbeeld onder het eerste tabblad een artikelnummer in, gevolgd door Enter, dan krijgt u gelijk alle informatie van dat artikel op uw scherm.

U kunt dan de betreffende informatie controleren, wijzigen of aanpassen.

Artikelen importeren, exporteren en of beheren

Onderaan de tabel ziet u diverse buttons staan waarop u wederom met uw muis kunt klikken, namelijk:

Hieronder volgt een korte uitleg van het gebruik van deze buttons.

artikelgegevens kunnen vanuit Excel worden ingelezen of bijgewerkt.

export artikelselectie naar Excel.

import/export RAI-bestanden (speciefiek voor automaterialenbranche).

Toevoegen, Wijzigen en Verwijderen spreken voor zich bij het beheren van uw artikelgegevens.

maakt een kopie van het geselecteerde artikel (n.b.:artikelnummer moet uniek zijn en nog worden ingevoerd).

Behalve het gebruik van deze buttons zijn er nog andere manieren om gegevens toe te voegen, te wijzigen of te  verwijderen.

U kunt de "blauwe balk" die het geselecteerde artikel aangeeft verplaatsen door de zoekfunctie te gebruiken, die onder het door u gebruikte tabblad vermeld staat.

U kunt door de eerste paar letters of cijfers van een omschrijving in te typen bijvoorbeeld een artikel selecteren op artikelnummer, artikelomschrijving, artikelgroep of op bijvoorbeeld bestelnummer etc.

Hiernaast kunt u ook op uw toetsenbord de pijltjestoetsen en de Page Up- en Page Down-toetsen gebruiken, om de balk te verplaatsen.

LET OP: Wanneer u een artikel geselecteerd heeft kunt u ook naar Wijzigen artikelen door op dit artikel dubbel te klikken of alleen op Enter te drukken! Ook voor het wijzigen van orders, debiteuren of crediteuren werkt dit op dezelfde manier.

Wilt u een scherm afsluiten dan klikt u op het kleine witte kruisje rechts bovenin uw scherm, of u drukt op de Esctoets (de Escape-toets op het toetsenbord).

LET OP: Het Toevoegen of invoeren, wijzigen en/of verwijderen van andere gegevens zoals debiteuren, crediteuren, orders en orderregels gaat op dezelfde manier als hierboven beschreven is voor de artikelen!

Nieuw artikel invoeren

Nadat u op het button [Toevoegen] heeft geklikt in het scherm [artikelen]

Krijgt u het volgende scherm:

Hoewel de artikelinformatie heel uitgebreid kan zijn, kunt u ook volstaan met slechts de noodzakelijke informatie in te voeren, deze bestaat uit:

Bovenaan het scherm ziet u vier tabbladen staan. Wanneer u op het tweede tabblad klikt komt u in het scherm waar  vooral de inkoop informatie van het artikel is opgenomen (het eerste tabblad toont vooral informatie die betrekking heeft op de verkoop).

U kunt nu ook indien nodig de inkoopkorting invullen. Het pakket rekent dan zelf de inkoopprijs uit, gebaseerd op de brutoverkoopprijs, of u voert direct de u bekende inkoopprijs in.

Ook kunt u hier de leverancier (crediteur) opgeven, waar u dit artikel zelf inkoopt. Zoals in het scherm vermeld kunt u de F2, F3, Shift F3, F4 of F5 toets gebruiken.

Deze toetsen gebruikt u om in het leverancieroverzicht te komen. Eenmaal in dit overzicht kunt u de leveranciers die gesorteerd staan op nummer ook anders sorteren, u drukt op de F3-toets om te sorteren op omschrijving of op de F4 toets om te sorteren op postcode.

Wilt u direct een nieuwe leverancier toevoegen, dan drukt u gelijk op de F5 toets vanuit bovenstaand scherm. Na het invoeren van de nieuwe leverancier klikt u op OK om op te slaan. Vervolgens klikt u op [Selecteer] om de leverancier bij dit artikel over te nemen.

Verder ziet u bovenin nog een aantal tabbladen voor extra informatie, onder andere een aantal infovelden, een tabblad voor het vastleggen van een afbeelding en een historie tabblad, waar u alle verkopen van dit artikel direct kunt terugvinden.

N.B.: Onderaan in dit scherm kunt u de verwachtTe en werkelijke opbrengst en marge aflezen.